Bäckagatan

This episode (9) of Swedens Most Boring Podcast is Bäckagatan Tranås. The teacher- ghetto of Tranås.
Episod nio av Sveriges Tråkigaste Podcast ger er Bäckagatan Tranås, lärar- ghettot.

Bäckagatan

Bäckagatan är den längsta gatan i området Bäck, och den enda gatan i kvarteret som inte är namngiven efter några bär. Den startar vid Östra vägen och har en långdragen lutning tills man kommer nära idrottsanläggningen Bredstorp. Går man upp på det lilla berget längst upp vid gatan så får man en fin vy över sjön Sommen. I början av gatan ligger Fundins olja som levererar olja i bygden. På 1970- och 80-talet låg det en bensinmack och en kiosk där nu Fundins ligger. Jag har många minnen där jag köpte serietidningar under guldåldern,  serier som var runt 1972-76, då det var som flest titlar till försäljning. Jag var en stor fan av: Buster, Fotboll, Kalle Anka, Tarzan, Korak, Fantomen och skräcktidningen Chock. Fotbollsbilder till albumen som kom ut till VM 1974 och 1978 gjorde mig till en återkommande kund i kiosken. Under min ungdom bodde en av mina bästa vänner. Peter Johansson på gatan, tyvärr gick han bort sommaren 1989. Gatan har villor som är byggda på 1960-0ch 70-talet och ett flertal verkar ombyggda vid senare decennier. När jag och Karl gick på gatan och i Bäck förundrades vi av tystnaden i kvarteret. När jag gick på Junkaremålsskolan slogs jag av den närmast oproportionella mängden av lärare som bodde i Bäck. Nu tror jag att det lärardemografiska boendet i kvarteret har minskat med lärarnas stigande ålder och bortgång.

Magnus Grehn

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *