Carl Johans väg

Carl Johans väg, Tranås, Photo: Karl Larsson

Denna episod [12] går vi loss på Carl Johans väg, konstnär Karl Larsson och bibliotekarie Magnus Grehn ger er ljudet från Sverige.

This episode [12]; Carl Johans väg, field recordings from Sweden made by artist Karl Larsson and librarian Magnus Grehn.

 

Carl Johans väg

Längst ute i Norraby på en udde har det börjat att växa upp större villor. Jag har sett dem från tåget när jag kommit från Östergötland. Karl och jag vandrade upp till udden med vår utrustning våren 2017. En lukt, kombinerad av nybyggaranda och nyrikedom slog in över oss. Eller kanske stora banklån? Ett mycket välmåeende område där hälften av husen verka vara bygda och den andra hälften uppköpta tomter i väntan på att byggas. Om man följer Norrabyvägen norr ut så kommer man till korsningen som leder till Carl Johans vägen. Jag misstänker att namnet har något med ångbåten Carl Johan att göra? Den låg och förföll i närheten under många år, men ligger nu i delar på andra sidan av Skoboviken hos Lennart Holm i Romanäs, för att renoveras och byggas upp igen. Eller har gatans namn något med den förste Bernadotte kungen att göra? I norr har gatan en fantastisk fin utsikt över Sommen, Skoboviken och Romanäs. I söder någon km ifrån gatan ligger kommunens återvinningscentral. Carl Johans gatan går i en cirkel och Styrmans gata som ett kors på udden. Jag minns bara denna plats som ett skönt naturområde. Nu bebygt av stora villor. I ett framtida Tranås, om snabbtåget stannar? Lär det byggas bostäder och tågstation nedanför udden.

Magnus Grehn

 

 

Carl Johans väg, Tranås, Photo: Karl Larsson

Photo/ Foto: Karl Larsson

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *