Tranåskvarnsgatan

Tranåskvarnsgatan

Episod 6 av Sveriges Tråkigaste Podcast, bjuder på Tranåskvarnsgatan. Varken mer eller mindre. Scrolla ner för text och bild.
Episode 6 of Sweden’s most boring podcast, tonight’s episode gives you Tranåskvarnsgatan (Tranas’s Mill street), no more, no less. Enjoy!

TranåskvarnsgatanTranåskvarnsgatan.
Karl Larsson.

 

Tranåskvarnsgatan

Tranås kvarn låg inte där den nuvarande gatan med dess namn kan få en att tro. Kvarnen låg vid Svartån. Ett stenkast därifrån. Kvarnen låg där nu Tranås Energi ligger. Kvarnen hade rötter ner till medeltiden och tillhörde herrgården – Tranås sätteri, och var verksam till det tidiga 1900-talet. En manufaktur som gjorde plogar och spik startade på 1700-talet i närheten av kvarnen och ett färgeri fanns även. Själva Tranåskvarnsgatan från Storgatan hållet, var innan järnvägen drogs förbi 1874 landsvägen från Ydre som gick åt väster. Ett garveri lär ha funnits i närheten och konstnären Hermann Normann (1864-1906) växte upp i ett hus här. Han reste till Paris och New York, där han målade av en kubansk nationalist som senare skulle bli president på Kuba. Han gick på konstskola på Valand i Göteborg, men var mest sin hembygd trogen, med motiv från Tranås. Han dog av hjärtsvikt 1906. En målning förställande Trollsjön hänger på Valdemarsudde.

Tranåskvarnsgatan domineras av ett helt kvarter av 1960-tals hus. Där låg Sörmanders livs. Jimmy Karlsson som spelade bas i 16 Blåsare utan hjärna och Striker bodde många år i kvarteret. Televerkets byggnad låg på denna gata. Huset har en mosaik av Erik Olsson från den surrealistiska Halmstadgruppen. Mosaiken och huset är byggt på 1950-talet. Nu förfaller huset. Konstprojektet Tomma Rum härbärgerade i huset sommaren 2012. Något som inspirerade Kultivera att börja med konstresidens på Kraftverket 2013. Tranåskvarnsgatan har hus från 1940-tal till 1990-tal. Tror jag? Beat the Meat gitarristen Bogga bodde i ett av husen på 80-talet. Gatan avslutas med en milsten från tiden då det var en landsväg från Ydre.

Magnus Grehn

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *